בתיכון המקצועי שבו למדתי לא ייחסו חשיבות רבה מדי למקצועות כמו היסטוריה או ספרות, אבל היתה לי מורה אחת לספרות שהאמינה שגם תלמידי מגמת האלקטרוניקה יכולים להרוויח משהו מקצת השכלה כללית, ונהגה לעורר את השיעורים שלה בכל מיני הדגמות והפעלות. יום אחד היא הגיעה לכיתה עם רדיו-טייפ, וקסטה שעליה שתי גירסאות שונות ל”עוד חוזר הניגון” של נתן אלתרמן (שם שנגזר מהשורה הראשונה בשיר, שלמעשה אין לו כותרת, או שכך לפחות נטען כאן). האחת בלחן של נחום היימן ובביצוע חוה אלברשטיין, והשנייה בלחן של נפתלי אלטר שהיום מוכר יותר בעיקר הודות לברי סחרוף, שגאל אותו משיכחה כמעט מוחלטת בסוף העשור הקודם, כשחידש אותו באוסף הראשון בסדרת “עבודה עברית”. את הגירסה המקורית של השיר בלחן הזה ביצעה נירה גל.
בעזרת שני הלחנים המאוד שונים האלה המורה שלי התכוונה להמחיש איך אפשר לפרש את השיר של אלתרמן בצורות שונות, והיתה לה גם העדפה ברורה: הביצוע הממלכתי של אלברשטיין העביר לדעתה את רוח השיר בצורה חיה ומדויקת (במיוחד היא התמוגגה מהתנופה הדרמטית ב”והרוח תקום”). לעומתו, הגירסה של נירה גל (שהוקלטה קודם, ב-1975) היתה בעיניה פופית, קלילה וחסר חשיבות. אני חשבתי שהיא מפספסת לגמרי, ושדווקא הכבדות של היימן לא תופסת את השיר טוב כפי שעשה אלטר, שהפך אותו לשיר דרך המנוני וגם עטף אותו בעיבוד מהוקצע ועדכני לאותו זמן. נותרנו חלוקים.
השנים שחלפו מאז לא היטיבו עם חלקה של גל בפופ העברי, או עם הזיהוי שלה עם השיר הנפלא של אלתרמן. עד לחידוש של סחרוף הגירסה שלה נשכחה כמעט לגמרי, ובקושי הושמעה; אחריו הלחן זכה לחיים חדשים, אבל עכשיו כבר היה מזוהה בעיקר עם סחרוף. מנירה גל, שבעיני היא עדיין המבצעת האולטימטיבית של השיר, קצת נגזלה התהילה.
אני מספר לכם את כל זה כי מצאתי בערמת התקליטונים שלי שיר אבוד של נירה גל, שהוקלט שנים אחדות אחרי “עוד חוזר הניגון” לאלבום השני של גל, “זה הזמן” (1978), ואיכשהו לא מצא את דרכו לאחד הדיסקים שהוציאה מאז (אלבומיה המקוריים מעולם לא יצאו מחדש). בעצם גם אני הייתי עלול להחמיץ אותו, כי הוא חבוי בצד ב’ של תקליטון שדרים, עם מדבקה חלקה ללא פרטים כלשהם. בצד הראשון של התקליטון נמצא שיר הנושא מתוך האלבום – שכתבו יורם טהרלב ויאיר רוזנבלום, ושנשמע היום הרבה פחות מעניין. הבי-סייד, שלאחר תחקיר קצר התברר כ”תן לי חלום” שכתבה מירית שם אור, הלחין צביקה פיק ועיבד אלדד שרים, הוא להיט פ’אנק-דיסקו שמנמן וחינני. אני מהמר שפיק גם השתתף בהקלטה. אחרי שתקשיבו לסולו הסינטי הצ’יזי והנהדר שמגיע בערך דקה וחצי לתוכו, אני חושב שתסכימו איתי.
[audio: https://mistovev.haoneg.com/files/all/nira_gal_ten_li_chalom.mp3]
נירה גל – תן לי חלום
יותר הגיוני שצביקה פיק הלחין ואלדד שרים עיבד
נכון, טעות שלי. מירית שם אור/פיק/שרים
ישנם מקרים דומים נוספים במוסיקה הישראלית, אשר נותנים פרשנות שונה לשירים.
המפורסמים שבהם:
וידוי של אלכסנדר פן, שמוכר בעיקר בלחן של סשה ארגוב (בביצוע צילה דגן, מתי כספי, יהודית רביץ ועוד), והגרסה הפחות מוכרת בלחן של שמעון שגיא שביצעה גילה אלמגור
ניגון עתיק של נתן אלתרמן – הגרסה המוכרת בלחן של מרדכי זעירא (שבוצע ע”י אריק לביא, יהורם גאון ולאחרונה אף ע”י שילה פרבר בדיסק שירי אלתרמן), לעומת שתי גרסאות נוספות – אחת בחלן של יחנן זראי (גם היא בביצוע של אריק לביא, אם אני לא טועה), והשנייה של נפתלי אלתר שבוצעה ע”י אושיק לוי בביצוע מדהים שמופיע באחד מתקליטיו הישנים (ויצא כעת במארז חדש ומומלץ)
הזכרת נשכחות, דבר מובן מאליו בבלוג הזה 🙂
שמחתי לשמוע את השיר בביצוע של נירה גל. יש לה קול נפלא, אם כי, באזני, לא מסתדר עם העיבוד הפופי הזה.
תודה !!
חג שמח – אילנה
קודם כל תודה על הבלוג! כל עדכון מחדש הוא הפתעה נעימה למייל שלי, וחבל שאין יותר.
שנית,
צר לי על שלא הערכתי די את נירה גל בתקופת לימודי בבית צבי. היא נחשבה המורה המקצועית אך מוזקה קצת לפיתוח קול, עם טכניקות משיכת לשון החוצה.
תודה על הגילוי הזה, מרענן לשמוע אותה כך :-]
שיר מאוד יפה לנירה גל יש עוד שירים מאוד יפים
יש לי הרבה שירים של נירה גל היא שרה מאוד יפה.
לצערי הרב היום כמעט כל הזמרים שרים שירים עם גירסאות כיסוי!!!
אני מת על הגרסה של היימן מאז שגיליתי את הביצוע של חוה, ולגמרי מסכים עם המורה שלך שהפרוזודיות ב”והרוח תקום” מעניקה חיים וקסם למילים, והרבה יותר מחמיאה להן מהאלטרנטיבה של אלטר (שגם היא מצויינת, במיוחד בגרסת ברי ששינה קצת את ההרמוניה, וכמובן את העיבוד, מהמקור). בכל מקרה, תודה על הפוסט המאיר עיניים!
שלום רב !!!!!
שלום ערן….אין ספק שמצאת את זה על שדרים צהוב של הד ארצי…..
השיר הופיע בסרט ישראלי ויכול להיות שאתה מחזיק בפסקול מאותו הסרט
שכחתי לציין שעוד חוזר הניגון מופיע גם בסרט “גבעת חלפון”……וכידוע הפסקול של גבעת חלפון עובד והולחן ע”י אלטר
תודה רבה על השיר הנשכח והנהדר הזה ! אני זוכר את אלי ישראלי ואת דורי בן זאב בגל”צ של 1978 משמיעים את “תן לי חלום” לעיתים מזומנות. להיט ענק עם המון פוטנציאל ! כל הכבוד על החזרת הכבוד המגיע לשיר זה !